Hoe financier je een opleiding?

Veel mensen willen graag een opleiding alleen hebben ze niet de juiste financiële situatie hiervoor. Dit is heel erg zonde want met een goede opleiding heb je al zoveel meer mogelijkheden. Misschien een leuke nieuwe baan van of een hogere positie binnen je werk. Met STAP-subsidie wordt dit een stuk toegankelijker gemaakt. Lees verder om te weten hoe het werkt en hoe je ervoor in aanraking komt.

Meer kansen

STAP-subsidie bestaat om mensen die al werken of werkzoekende zijn meer kans te geven om zich te ontwikkelen. Je hebt dan meer vrijheid in het behouden van je baan of een nieuwe baan te vinden. Voor een opleiding die gefinancierd wordt door de STAP-subsidie kun je bij veel plekken terecht. Zo kun je bijvoorbeeld een NIMA A opleiding volgen. Bij NIMA heb je keuze uit ontzettend veel opleidingen die gericht zijn op marketing en communicatie. Je kunt opleidingen en trainingen van verschillende niveaus volgen. Zo kun je bijvoorbeeld na je HBO ook nog een master doen! Zo blijf je groeien en heb je veel mogelijkheden op de werkvloer.

Voor wie?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten of je in aanmerking komt voor een STAP-subsidie. Met STAP kun je per jaar €1000,- krijgen! Naast dat de opleiding in het STAP-register moet staan zijn er nog een aantal andere voorwaarden. Zo moet je ouder dan 18 jaar zijn en mag je nog geen AOW ontvangen. Wanneer je dat jaar al eerder een STAP-budget hebt ontvangen mag je het niet nog een keer aanvragen. Het is maar één keer per jaar. Iedere twee maanden start een nieuwe aanvraagperiode. Verder is het belangrijk dat je volksverzekerd bent. Als het niet duidelijk is of je aanmerking komt kun je via UWV een test doen om te kijken of je het STAP-budget kunt aanvragen.

Aanvragen

Zoals eerder gezegd mag je de STAP-subsidie maar één keer per jaar aanvragen. Dit moet minsten 4 weken voordat je opleiding begint. Om de twee maanden begint een nieuwe aanvraagperiode. De eerste ronde is in januari, de volgende is in maart en zo gaat het het hele jaar door. Er zijn maar een aantal subsidies beschikbaar per periode. Dus als je er niet snel bij bent kan het zijn dat het budget op is. Je moet dat wachten tot een nieuwe aanvraagperiode. Via Mijn STAP-Budget kun je zelf de subsidie aanvragen. Hiervoor heb je DigiD nodig. Je moet je vervolgens aanmelden bij je opleiding. Let op: zorg ervoor dat je opleiding in het STAP-register staat anders heb je geen recht op de STAP-subsidie! Als je je hebt aangemeld bij de opleider krijg je een STAP-aanmeldingsbewijs. Hiermee kun je het budget aanvragen. Wanneer je dit bewijs niet ontvangen hebt moet je contact opnemen met de opleider. Log met je DigiD in op Mijn STAP-Budget en vul het aanvraagformulier in. Vervolgens upload je je aanmeldingsbewijs die je van de opleider hebt ontvangen. Dit is wat je moet doen en wanneer het helemaal afgerond is dan krijg je zo snel mogelijk antwoord of er een budget voor je beschikbaar is. Wat belangrijk is om te weten is dat UWV het geld overmaakt naar je opleider en dus komt het geld niet op je rekening te staan!