Het inrichten van je tuin in simpele stappen

Als je met jouw gezin veel tijd doorbrengt in de tuin, kom je er niet onderuit om ligstoelen aan te schaffen, zodat iedereen zich comfortabel voelt. Daarnaast moet je nog flink aan de bak om de tuin zo geriefelijk mogelijk te maken, zodat het echt een plek wordt waar het goed toeven is. Om te voorkomen dat je gewoon hier en daar wat neerzet, kan je het best een plan opstellen om jouw tuin doelmatig in te richten. Vooral als de tuin aan de voorzijde van het huis staat zal je het zeker tot het visitekaartje willen maken. In een tuin zou je verschillende elementen kunnen overwegen, maar een terras en een gazon zijn bijna vanzelfsprekend, terwijl je voor het overige keuzes zal moeten maken, zodat de tuin niet te druk wordt.

Terras

Het terras is voor velen het populairste element in de tuin. Daar kan je namelijk lekker genieten van de zon of gewoon tot rust komen. Maar om dat optimaal te kunnen doen, heb je natuurlijk gemakkelijke tuinmeubels nodig. Er zijn eenvoudige tuinmeubels, maar je hebt ook hele luxe, dus voor elk wat wils. Een paar stoelen en natuurlijk ook een tafel, zodat je in de zomer niet per se naar binnen moet om te eten, maar dat ook gewoon lekker in de warme zon kan doen. Is jouw tuin ruim genoeg, dan zou je eventueel een loungeset kunnen overwegen.

Gazon

Een gazon is een grasveld met kort gemaaid gras. Het is vrij goedkoop in aanleg en onderhoud, straalt rust uit en is echt een opwaardering voor jouw tuin. Bij het aanleggen van het gazon, moet je de grond bemesten, zodat het gras goed kan groeien. Leg het gazon zodanig aan, dat het water er niet op blijft staan bij regen. Als je wilt dat jouw gazon er snel staat, zou je graszoden kunnen leggen, maar die zijn duurder in aanschaf dan wanneer je het gras zou zaaien. Gebruik liever compost en dierlijke mest, dan kunstmest. Over het algemeen is het goed om het gazon regelmatig te maaien. Hoogtes van 4-5 centimeters zijn daarbij aan te raden. In de droge tijd is het aan te bevelen het gras enkele centimeters langer te laten staan, zulks om de vorming van mos tegen te gaan. Denk hierbij aan hoogtes van 5-7 centimeters.

Speelplaats voor kinderen, BBQ’en of relaxen?

De definitieve inrichting van de tuin zal afhangen van het doel waar je het voor wilt gebruiken. Als je zelf kinderen hebt, mag een speelplaats voor kinderen niet ontbreken als de tuin ruim genoeg is. Ook als je zelf geen kinderen hebt, maar die regelmatig over de vloer krijgt, is het handig om een veilige speelruimte voor ze te hebben. Wil je de tuin enkel gebruiken als een plek om te relaxen, dan zal de nadruk liggen om rustgevende elementen zoals een fontein of waterval. Heb je liever dat de tuin gebruikt wordt om te BBQ’en, dan moet je bij het plannen van het terras, rekening houden met de windrichting, zodat je ongestoord kan relaxen zonder dat je last krijgt van de rook. Dit zijn allemaal zaken die je moet overwegen bij het plannen, zodat de tuin niet te druk wordt.

De tuin en alles wat je nodig kan hebben

Een mooie, gezellige tuin: het lijkt zo gemakkelijk, maar stiekem vergt je tuin best wel een beetje moeite en aandacht. Toch is een mooie en gezellige tuin een zeer belangrijk onderdeel van je huis, en zorgt er voor een mooie relaxhoek in de lente en zomermaanden. In deze blog geven we tips voor een perfect ingerichte tuin, en alles wat je nodig kan hebben voor het prachtige aankomende zomer en lenteseizoen van 2023.

Schaf mooie tuinstoelen aan

Wat is een perfecte tuin, zonder een goede zithoek? Onmisbaar in een gezellige tuin zijn tuinstoelen, perfect voor het lezen van een boekje in de zon, of voor tijdens een barbeque met vrienden en familie. Tuinstoelen zijn er in alle soorten, maten en kleuren, waardoor de tuinstoelen perfect in jouw stijl passen. Tip: kies voor de juiste kussens, om zo het comfort te vergroten.

Tuinset met tafel

Een barbecue met vrienden in de zomermaanden, kan natuurlijk niet zonder een goede eet en zitplek. Een tuinset ronde tafel is daarom ook enorm belangrijk. Heb je een groot gezin of heb je vaak veel gasten over de vloer? Kies dan voor een iets grotere tafel, gecombineerd met meerdere stoelen. Zo zorg je ervoor dat er altijd genoeg plek is voor iedereen. Wil je je tuin extra gezellig maken? Kies dan voor de juiste buitenverlichting, om zo je tuinset om te toveren tot een gezellig zithoekje voor tot in de late zomer uurtjes. Extra tip: als je kiest voor een slimme buitenverlichting, met een ingestelde timer voor wanneer de lichtjes aan en uit gaan, ben je ook nog eens bewust bezig met je elektriciteitsverbruik!

Flora en Fauna

Houd je van dieren en wil je graag bijdragen aan het verhogen van de flora en fauna in je eigen tuin? Er zijn verschillende dingen die je kunt aanschaffen om hier aan bij te dragen. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een vlinderstruik, wat er voor zorgt dat de mooie vlinders naar je eigen tuin trekt. Een andere optie is het aanschaffen van een vogelhuisje of een bijenhotel. Het zorgt niet alleen voor een mooie uitziende tuin met veel flora en fauna, maar je helpt de dierenwereld ook een handje mee.

Investeer in mooie planten

Wat is een mooie tuin zonder het plaatsen van mooie planten en bloemen? Als beginnende tuinier is het soms lastig in te schatten hoe je planten bij moet houden en vooral wanneer je onderhoud moet plegen. Ook met gemakkelijke planten, varieert de zorg van deze planten per seizoen. Om het iets makkelijker te maken kun je gebruik maken van een plantenkalender, waarin je duidelijk opschrijft wanneer je wat moet doen. Je kunt deze kalender zelf maken of een bestaande kalender gebruiken als houvast. In de wintermaanden januari en februari heb je het vaak wat rustiger, terwijl de maanden erna weer wat drukker zijn omdat de planten dan goed beginnen te groeien. In de zomermaanden is het belangrijk de tuin zomerklaar te maken, en juist goed koel en vochtig te houden.