Maatschappelijke opleidingen

Maatschappelijk werk / opleiding is een veel gebruikte term is het hedendaagse leven, maar wat houd het nou precies in? Maatschappelijk beroepen (Ook wel sociaal werk genoemd) focussen zich op het ondersteunen van mensen die door bijvoorbeeld financiële of sociale problemen hun plek in de samenleving hebben verloren. Wanneer jij maatschappelijk werk verricht is het jouw taak om mensen met hele diverse problemen te begeleiden naar een oplossing, zodat zij terug kunnen integreren als functionerend lid van de maatschappij. Maatschappelijk werk is moeilijk te categoriseren, mede door het zeer uitgebreide functie van een maatschappelijk werker. De rijksoverheid biedt verschillende opleidingen en cursussen aan zodat het kiezen van een specialisatie gemakkelijker wordt. Voorbeelden zijn: de schuldhulpverlener cursus, de MBO sociaal werker opleiding of de sociaal juridische dienstverlening training. In dit artikel gaan we inzoomen op deze 3 specifieke opleidingen en cursus om sociaal werk en de opties te verduidelijken.

Sociaal juridisch dienstverlener

De rijksoverheid biedt tientallen juridische opleidingen aan, waaronder de HBO opleiding sociaal juridisch dienstverlener. Als juridisch dienstverlener stimuleer, help en begeleid jij cliënten om lastige sociaal juridische problemen op te lossen. Je zorgt er hiervoor bij dat je op de hoogte bent van de toebehorende wetten en regels, die je uiteindelijk toepast om het probleem van een cliënt op te lossen. Je bent grotendeels van de tijd in contact met cliënten die hulp nodig hebben met sociale/maatschappelijke kwesties. Tijdens deze opleiding ontwikkel je ook inhoudelijke (juridische) kennis en wordt er veel aandacht besteedt aan het sociaal juridisch aspect. De opleiding zelf duurt 12 maanden en je hebt de mogelijkheid om s avonds en overdag naar school te gaan. Dit maakt de opleiding gemakkelijker te combineren met andere verantwoordelijkheden.

De schuldhulpverlener cursus

Als schuldhulpverlener ben jij het eerste aanspreekpunt voor mensen / bedrijven met financiële problemen / schulden. Als schuldhulpverlener ben jij communicatief heel sterk, ben je goed in het maken van een budgetplan en ben je bevoegd om cliënten te coachen of te adviseren. Vindt jij het interessant om de financiële situatie van mensenen en bedrijven te bekijken, analyseren en op te lossen? Dan is het programma schuldhulpverlening aangeboden door de rijksoverheid misschien wel wat voor jou. In de lessen ben je bezig met zowel studeren als toepassing in praktijk. Dit zorgt ervoor dat jij heel snel leert en tegelijkertijd ervaring opdoet over echte zaken. Dit programma duurt 12 maanden waarin je de mogelijkheid hebt om zowel s’avonds als overdags te studeren. Dit maakt het combineren van je studie met werk of andere verantwoordelijkheden een stuk toegankelijker.

Sociaal werker

Sociaal werker is een groot begrip en wordt vaak gezien als een overkoepelende term voor meerdere sociale zaken en functies. Deze opleiding is zeer aantrekkelijk voor mensen die nog geen zekerheid hebben over hun gewilde baan in de toekomst. De rijksoverheid biedt daarom deze brede opleiding aan die in totaal 2 jaar duurt. De opleiding zelf is MBO niveau 4, wat het hoogste haalbare niveau is voor een MBO opleiding. Tijdens deze opleiding komen alle aspecten van het sociaal werk ter sprake, waardoor je voorbereid wordt op elk scenario. Mede door de praktijkgerichte opdrachten, ervaren docenten en herhalingen van wetten & regels zorgt deze opleiding er binnen relatief korte tijd voordat jij aan de slag kan als erkend sociaal werker.